Aabv

Innfører totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs

Baalforbud illustrasjon webBrannvesenet innfører totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i kommunene Giske, Haram og Ålesund. Forbudet gjelder fra og med onsdag 24. april og inntil videre.

Det fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår, som i store deler av landet for øvrig. Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Møre og Romsdal og indeksen er økende.

- De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Møre og Romsdal. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne, sier brannsjef Geir Thorsen. 

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp bål i naturen. Dette gjelder også bål og grilling i tilknytning til naturen. I denne perioden er det kun tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Dette er imidlertid på eget ansvar og risiko.

ALL BRUK AV ILD REPRESENTERER NÅ BRANNFARE

- I disse dager er det imidlertid så tørt i vegetasjonen at all bruk av ild i naturen representerer en brannfare - derfor innfører vi totalforbud, uttaler brannsjef Geir Thorsen.


Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydning. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

HVA BETYR TOTALFORBUD MOT Å GJØRE OPP ILD UTENDØRS?

Brannsjefen kan ved spesielle værforhold legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I slike tilfeller blir situasjonen vurdert slik at det ikke er trygt å gjøre opp ild utendørs, selv ikke på godkjente bål- og grillplasser. 
Hvis det blir lagt ned totalforbud i sesongen hvor det er generelt forbud, vil totalforbudet gjelde frem til faren vurderes over. Brannvesenet vil opplyse når totalforbudet opphører.

HER ER REGLENE UNDER TOTALFORBUD:

Dette kan du gjøre:

  • Grille i din egen hage med aktsomhet.
  • Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager. Dette vil bli formidlet i en pressemelding og via lokale medier.

Dette kan du ikke gjøre:

  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs .
  • Det er ikke lov å grille eller tenne opp bål i nærheten av skog og mark.
  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen.
  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene.
  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak. 


    Brannsjef Geir Thorsen